broomverfdrukken
   

In 1972 stuit Bas op een artikel over de broomolieverfdruk. Een procedé dat behoort tot de zogeheten ‘edele procedés’ in de fotografie. Een verzamelnaam voor een aantal fotografische technieken, analoge afdrukmethodes uit de begintijd van de fotografie. De edele procedés worden van circa 1895 tot 1915 veel toegepast in de kunstfotografie. Bij de broomverfdrukken wordt een in oorsprong monochroom fotobeeld in olieverf overgedragen op een andere papieren drager, waarbij allerlei ingrepen in kleur, vorm en dekking mogelijk zijn.
Met zijn eerste broomverfdrukken, vooral collages, wordt Bas in 1975 toegelaten tot de BKR (Beeldende Kunstenaars Regeling) die geen documentaire fotografie accepteert. Hij ontdekt een van de zeldzame beoefenaars te zijn van deze techniek. Zijn broomverfdrukken maken deel uit van één van zijn eerste exposities en zijn te zien in het vaktijdschrift Foto, dat in het januarinummer van 1978 ruim aandacht aan dit oude procedé besteedt. Al snel maken zijn eerste collages plaats voor broomverfdrukken waarbij zijn theaterfoto’s uitgangspunt zijn. Via de BKR zijn enkele van zijn broomverfdrukken aangekocht, ze hangen in rijksgebouwen.
Bas blijft zo’n 10 jaar broomverfdrukken maken, maar de betaalde prijs staat in geen verhouding tot de kosten en moeite. Als de BKR in 1987 ophoudt te bestaan, is dat voor Bas een van de redenen zich ook te richten op documentair werk en studio-opdrachten.